Duikplaats.net screenshot

Duikplaats.net – een nieuw project

Al enige tijd was ik van plan om ‘iets’ online te gaan doen met mijn passie voor duiken. Bij voorkeur iets met duiken in Zeeland, want daar ben ik immers vaak onderwater te vinden. Ik wist alleen niet zo goed wat. Verschillende ideeën zijn in gedachten voorbij getrokken, maar het duurde een hele tijd voordat ik de knoop heb door gehakt. Dit had eveneens te maken met het feit dat ik nog geen geschikt platform had om een website naar mijn zin in uit te werken.

Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met de Facebook-pagina Duiken in Zeeland en het bijbehorende Twitter-account. Hier ben ik gedurende de periodes dat ik als instructeur les geef in Scharendijke, begonnen met het delen van duiknieuws en het geven van informatie over duikplaatsen. In de zomer kan ik namelijk prima zelf updates geven over de omstandigheden op de verschillende locaties waar ik duik en is het niet heel moeilijk om over andere stekken ook informatie te achterhalen.

Beide accounts lopen vrij goed. Het Twitter-account heeft inmiddels de helft van het aantal volgers van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en het aantal likes op Facebook nadert de 300. Volgens mij mag ik daar best tevreden over zijn. In deze twee gevallen heb ik heel bewust gekozen voor het geven van informatie over Zeeuwse duikstekken. Het vervolg werd in de loop van de tijd vanzelf duidelijk: er moet een interactieve site komen met informatie over de duikplaatsen in Zeeland.

Maar, bedacht ik me op een gegeven moment, als je het dan doet, doe het dan gelijk goed. Op internet is aardig wat informatie te vinden over duikplaatsen in Nederland. Dit is echter veelal versnipperd over verschillende sites. Deze sites zijn vaak niet up-to-date, worden in het geheel niet meer bijgewerkt of zijn simpelweg lelijk en ouderwets. Een gebruikservaring van niks in ieder geval. Daarom leek me een website met alle duikplaatsen in Nederland en gelijk ook maar België erbij, een goed idee. Up-to-date informatie, bij voorkeur aangeleverd door duikers zelf, met veel beeldmateriaal en goed te gebruiken op allerlei (moderne) platformen.

Met dat idee ben ik aan de slag gegaan. Aangezien ik al veel werk met het platform van Eastground en dat inmiddels erg geschikt is voor dit soort maatwerkprojecten, is dit een goed systeem om het geheel in te ontwikkelen. De site is inmiddels dan ook een aardig eind gevorderd en begint het vullen eveneens op stoom te komen. Niet in de laatste plaats dankzij de mensen die hier aan meehelpen, zoals onderwaterfotograaf Yoeri van Es. Het is de bedoeling dat de site spoedig (begin/half maart) gelanceerd wordt, maar het is even wachten op voldoende content. De site komt straks op duikplaats.net te staan en zal geschikt zijn voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Bezoekers kunnen snel info over duikplaatsen en duikorganisaties vinden en zelf suggesties voor verbeteringen doen. De volgende stap zijn gebruikersaccounts en mogelijk een eigen app. Eerst maar eens dit van de grond krijgen, in ieder geval een interessant project om mezelf mee van de straat te houden! 😉 Op Facebook en Twitter ben ik al begonnen met wat communicatie over het project, dus neem vast een kijkje.