Herman Wijffels Innovatieprijs 2012 - In Ovo - publieksprijs

In Ovo genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2012

In Ovo is genomineerd voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2012! Toen we dit hoorden waren we zeer verrast en dolblij, want er zijn maar liefst 577 inzendingen ontvangen en wij behoren tot de laatste tien. Onze inzending betreft onze diervriendelijk en duurzame innovatie voor de pluimveeindustrie: In Ovo ontwikkelt een test waarmee het geslacht van kuikens al in het ei bepaald kan worden. Hiermee kan voorkomen worden dat alleen al in Nederland 45 miljoen kuikens op de dag van uitkomen gedood worden. Dit zijn de haantjes, zullen nooit eieren leggen en zijn dan ook nutteloos voor de eiproductie.

Nu worden de kuikens direct na uitkomen handmatig gesorteerd op geslacht. Dit proces levert de kuikens veel stress op. Met de test van In Ovo kan in de toekomst het geslacht van een kuiken al in het ei bepaald worden. Hiermee wordt de diervriendelijkheid van broederijen aanzienlijk verhoogd, aangezien er geen kuikens meer gedood hoeven te worden.

De geslachtsbepaling vindt halverwege het broedproces plaats. Door op dit moment de mannelijke eieren te verwijderen, hoeven er minder eieren uitgebroed te worden. Een broederij kan daardoor besparen op het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Dit is niet alleen een verduurzaming van deze sector, de oplossing is hierdoor ook financieel aantrekkelijk voor de broederij.

Naast de hoofdprijs maken we ook kans op de publieksprijs. Hiervoor hebben we jouw stem nodig! Ga naar de Facebook-pagina van de Rabobank en breng je stem op ons uit. Hierdoor komt de realisatie van onze duurzame en diervriendelijke innovatie een stukje dichterbij!

Update: In Ovo heeft de aanmoedigingsprijs bij de Herman Wijffels Innovatieprijs 2012 gewonnen! Erg blij mee. Bedankt voor alle steun.